MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów...
fot. Alexander Mils/unsplash.com

Apteczka prosto z ula. Produkty pszczele leczą różne problemy, zwalczają wirusy i komórki raka. Tak wykorzystasz je w apiterapii

Miód nektarowy – właściwości

Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów różnych roślin. Najczęściej jest wielokwiatowy, a za odmianowy można uznać go wtedy, gdy zawiera min. 45 proc. pyłku jednego gatunku wśród wszystkich ziaren, co oznacza się za pomocą analizy pyłkowej. Wyjątek to miód akacjowy (30 proc.) i lipowy (20 proc.). Zawiera 95-99 proc. cukrów, głównie fruktozy i glukozy.

Miód stanowi nie tylko lepszą alternatywę dla cukru, ale też środek profilaktyczny i wspomagający leczenie różnych chorób. Wybór zależy od kondycji organizmu, np. w przypadku chorób trawienny polecany jest miód akacjowy, a tych krążeniowych – miód gryczany.

Zobacz również

Fundacja Może Być Lepiej zorganizowała Dzień Matki

Fundacja Może Być Lepiej zorganizowała Dzień Matki

Cenny dar otrzymała biblioteka w Radomiu. To historyczne dzieła [ZDJĘCIA]

Cenny dar otrzymała biblioteka w Radomiu. To historyczne dzieła [ZDJĘCIA]

Polecamy

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum

Obierasz ogórki w ten sposób? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd

Obierasz ogórki w ten sposób? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd